тел: +359 885 985 323
Студен метал

Интериорни метални стълби

  Интериорните метални стълби в общ план са вид алтернатива (заместител) на масивното стоманобетонно стълбище, което често е част от носещата конструкция на една сграда. Интериорната стълба е функционален компонент от необходимото вътрешно обзавеждане на дадена сграда, помещение, мезонет, но освен това поради неограничените възможности за комбиниране на материали, форми и цветове, тя често се оказва един активен и водещ визуален акцент, дори композиционен център на организираното пространство в цялостния интериор.

 

 

ПРИЛОЖЕНИЯ НА СТЪЛБИТЕ


  Приложението на този архитектурен елемент може да бъде във всички видове сгради (жилища, офиси, търговски и индустриални обекти, хотели, лечебни заведения), където конструкцията на самата сграда е здрава и надеждна и позволява да бъде осъществена монолитна и сигурна връзка с металната конструкция на стълбата.

  

СТРУКТУРА И МАТЕРИАЛИ


  За разлика от стоманобетонното стълбище, което представлява монолитна отливка, металната стълба се сглобява от отделни компоненти и включва съчетаване на разнородни материали:

 

Носеща конструкция

 

  Носеща конструкция от стомана, алуминий, неръждаема стомана (инокс), която може да представлява една централна или две странични носещи греди. Гредите може да са прави или начупени на вертикални и хоризонтални части. Обикновено, ако гредата е една, тя е разположена под стъпалата, докато ако са две може да бъдат разположени и на нивото на стъпалата, така че да покриват страничните им сечения.

 

Основа за стъпалата

 

  Следващият елемент, който се монтира към носещите греди, е метална основа, рамка или вид конзола, която носи самото стъпало. В повечето случаи тя е от същия материал и освен конструктивно се обединява и визуално в едно цяло с гредата, което предполага и тониране в един цвят, но са възможни и изключения.

 

Стъпала на стълбата

 

  Самите стъпала може да бъдат под форма на масивни плотове (с дебелина 4, 5, 6 и повече см.), а може и да представляват по-тънка листова облицовка и в двата случая от материали, като: синтетичен или естествен камък, дърво, ламинати, оцветено или прозрачно стъкло, алуминиева и иноксова рифелна ламарина и др.

 

Предимства

 

  Интериорната метална стълба има значимото предимство, че предоставя в готов завършен вид алтернатива на съчетанието от всички видове замазки, лепилни слоеве, подови настилки, шпакловки и др. необходими при бетоновото стълбище и по този начин спестява трудоемки строителни операции. 

 

  Във всички случаи носещата конструкция е метална, като заварените детайли се изработват до такива размери и тегло, които позволяват бързо и лесно пренасяне през помещенията, в които се монтира. Останалите връзки са предварително подготвени и се сглобяват с болтове на обекта, като последователността е следната:

 

СПЕЦИФИЧНИ ДЕЙНОСТИ ПРИ ИЗРАБОТКА

Етапи на изработка:

  • монтаж на носещите стоманени елементи към стена или бетонна плоча, за предпочитане преди изпълнена стенна облицовка;
  • завършване облицовката на стената;
  • облицоване на носещите стоманени конзоли на стъпалата на обекта с предварително произведени облицовъчни елементи или плотове. 

  Защитното покритие на стоманената конструкция може да бъде всякакво, включително и галванично или горещо поцинковане, прахово-полимерно боядисване или боядисване с пневматичен пулверизатор, както и боядисване по автомобилна технология. То се нанася преди транспортирането на стълбата до обекта.

 

  При изпълнение на дървени стъпала от букова, дъбова, иглолистна или друга дървесина, видимите повърхности се тонират в цвят по избор или остават с естествения цвят на дървото, след което се покриват с минимум два или три слоя грунд и износоустойчив подов лак.

 

РАЗМЕРИ НА СТЪЛБИТЕ


  Височината на стълбата зависи от височината между етажите, която се преодолява. Ширината на стъпалата трябва да бъде поне 60 см., като може да достига и до 90, 100 и повече см. Дълбочината на стъпалото или размерът на откритата площ, върху която се стъпва варира между 24 до 36 и повече см. в зависимост от наличието на достатъчно пространство, в което се помества стълбата. Височината между отделните стъпала е от 16 до 20 см.

 

СРОК И ЦЕНИ ЗА ИЗРАБОТКА


  Сроковете за производство и монтаж на подобна стълба са 20-30 работни дни. Ориентировъчната цена с включен монтаж за базов модел с централна, права, носеща греда с обща височина 2,8 м., 14 бр. стъпала – 15 нива, ширина 75-80 см. и безцветни букови стъпала е по договаряне.

 

ГАРАНЦИЯ НА СТЪЛБАТА


  Гаранцията на всички продукти на нашата дейност е 5 години, но подобни стълби произведени от нас се експлоатират всекидневно в продължение на десетилетие без възникнали неизправности, като се предполага, че срокът на експлоатационната им годност съвпада с този на сградите, в които се намират.