тел: +359 885 985 323
Студен метал

Стълби за мезонет без видима конструкция

  Стълбите без видима носеща конструкция представляват интериорни или екстериорни стълби, при които видима част са единствено стъпалата, по които се ходи, облицовани с избран от клиента материал (камък, дърво, стъкло, метал).

 

 

ПРИЛОЖЕНИЯ НА СТЪЛБИТЕ


  Стълби от този тип са подходящи основно за жилища и офиси с вътрешна връзка между отделните етажи. Възможно е прилагането им и при сгради и помещения с по-интензивно, обществено ползване (магазини, хотели, шоуруми), но за целта задължително условие е налична солидна стоманобетонна конструкция в стените, към които се монтират.

 

СТРУКТУРА И МАТЕРИАЛИ


  Относно конструкцията и силовите връзки, тези стълби са основно два типа.

 

  Единият е с независимо захващане на всяко едно отделно стъпало към носещите стени. При него е препоръчително монтиране на допълнителен конструктивен елемент-дистанционни вертикални колонки между външните краища на всяко едно стъпало.

 

 

  Другият тип представлява цялостна стоманена конструкция, монтирана в стената (най-често зад облицовка от гипсокартон, ламперия и др.), като носещите рамки (конзоли) на самите стъпала са част от тази конструкция. Те могат да бъдат заварени към нея или захванати с болтови връзки и съответно облицовани с материал по желание на клиента. Този тип предлага по-голяма сигурност, при него на практика не е възможно дестабилизиране на отделните стъпала през годините на експлоатация.

 

Стълбите могат да бъдат снабдени с вътрешна стенна ръкохватка, както и с външен парапет, но той донякъде нарушава автентичното визуално въздействие на този вид стълби.

 

СПЕЦИФИЧНИ ДЕЙНОСТИ ПРИ ИЗРАБОТКА

 

  Във всички случаи носещата конструкция е стоманена, като заварените детайли се изработват до такива размери и тегло, които позволяват бързо и лесно пренасяне през помещенията, в които се монтира. Останалите връзки са предварително подготвени и се сглобяват с болтове на обекта, като последователността е следната:

  • монтаж на носещите стоманени елементи към стената, за предпочитане преди изпълнена стенна облицовка;
  • завършване облицовката на стената;
  • облицоване на носещите стоманени конзоли на стъпалата на обекта с предварително произведени облицовъчни елементи.

  Защитното покритие на стоманената конструкция може да бъде всякакво, включително и галванично или горещо поцинковане, но абсолютно достатъчно е покриването с два слоя антикорозионен грунд за метал.

 

  При изпълнение на дървени стъпала от букова, дъбова, иглолистна или друга дървесина, видимите повърхности се тонират в цвят по избор или остават с естествения цвят на дървото, след което се покриват с минимум два или три слоя грунд и износоустойчив подов лак.

 

  Видимите стъпала може да се изпълнят от разнообразни материали: синтетичен или естествен камък, дърво, ламинати, оцветено стъкло, алуминиева и иноксова рифелна ламарина и др.

 

РАЗМЕРИ НА СТЪЛБИТЕ


  Височината на стълбата зависи от височината между етажите, която се преодолява. Ширината на стъпалата трябва да бъде поне 60 см., като може да достига и до 90, 100 и повече см. Дълбочината на стъпалото или размерът на откритата площ, върху която се стъпва варира между 24 до 36 и повече см., в зависимост от наличието на достатъчно пространство, в което се помества стълбата. Височината между отделните стъпала е от 16 до 20 см.

 

СРОК И ЦЕНИ ЗА ИЗРАБОТКА


  Сроковете за производство и монтаж на подобна стълба са 25-30 работни дни. Ориентировъчната цена с включен монтаж за базов модел с обща височина 2,8 м., 14 бр. стъпала или 15 нива, ширина 75-80 см. и безцветни букови стъпала е по договаряне.

 

ГАРАНЦИЯ НА СТЪЛБАТА


  Гаранцията на всички продукти на нашата дейност е 5 години, но подобни стълби, произведени от нас, се експлоатират всекидневно в продължение на десетилетие без възникнали неизправности, като се предполага, че срокът на експлоатационната им годност съвпада с този на сградите, в които се намират.